En tripp till Piteå

För några veckor sedan bestämde vi oss för att åka och hälsa på min kompis Linnea och hennes sambo Andreas som bor i Piteå. Vi var lediga hela helgen så det passade perfekt att åka iväg på en tripp. Vi åkte så Maja fick sova i bilen, hon somnade redan efter 3 minuter så hon var väldigt trött.
 
 
Vi kom fram och Maja var förväntansfull över att få träffa deras två katter eftersom att hon älskar katter. Hon hann se deras katt som heter Sture innan vi alla åkte iväg till stan i Piteå för att äta lunch. Tanken var att äta indisk mat men när vi gick förbi en sushi restaurang på vägen bestämde vi oss för att gå dit istället. 
 
 
Jag ääälskar verkligen sushi, det är fräsch och lätt mat som jag kan äta mycket av eftersom att det är så gott! Till Maja beställde vi yakitori kyckling och ris, hon åt mest gurka och ris men var så nöjd ändå och tyckte det var så kul att Linnea och Andreas var med. Hon gick omkring vid vårat bord och spexade och charmades och var nöjd över att få så mycket uppmärksamhet. Efter lunchen åkte vi och handlade och sedan hem till Linnea och Andreas där dom gjorde upp eld i deras kamin, vi satt och pratade och jäste efter maten. Alla var proppmätta och det var super trevligt att träffas. En himla mysig dag!

Mina tankar och drömmar

Jag har länge funderat på att plugga vidare men funderingarna har varit till vad. Efter gymnasiet var jag ganska osäker på vad jag ville men testade att hoppa på en utbildning i Umeå, kulturanalysprogrammet. Det visade sig ganska snabbt (efter någon månad) vara inget för mig. Jag bestämde mig ändå för att plugga klart hela första terminen som löpte in i januari för att få 30 högskolepoäng att ta med i bagaget. Jag är glad att jag tog steget att börja utbildningen då det var kul att få testa på universitets livet, få flytta hemifrån och träffa nya människor. Det var en nyttig och bra erfarenhet som trots ingen klar utbildning gav något gott med sig. 
 
 
Jag flyttade hem och började söka jobb och fick till slut ett jobb som personlig assistent. Där har jag varit nu i snart 5 år hos samma brukare och jag trivs väldigt bra. 
Jag har sökt in till fysioterapeut (sjukgymnast) 4 gånger både på vår- och hösttermin. Det har inte gått vägen då det har har varit högt tryck på utbildningen samt att jag inte haft tillräckligt höga poäng från högskoleprovet. 
 
Under tiden jag var gravid med Maja så träffade jag en del barnmorskor och fick se hur dom jobbar både med gravida, på förlossningen och på BB. Det tycker jag känns som ett väldigt spännande, varierande och ärofyllt jobb. Tänk att få följa ett pars dröm om att bli en familj och få hjälpa och se hur ett liv kommer till världen, så fantastiskt häftigt! Så barnmorska är en av utbildningarna som känns aktuella just nu. Då måste man först läsa till sjuksköterska i 3 år, sedan jobba som det i 1 år och efter det söka till barnmorska som är på 1,5 år, en lång väg för att nå det målet. Men samtidigt så kommer jag i så fall ha två olika utbildningar och garanterat kommer det alltid att finnas jobb inom båda yrkena, vilket kan vara en trygghet. 
 
 
Däremot har jag en dröm som jag haft ända sedan jag var liten och som sedan kommit och gått i tankarna och som många inte vet om. Jag vill utbilda mig till konditor/bagare och öppna ett eget café. Där skulle det bara serveras hembakt fika med fokus på glutenfritt då många är allergiska/känsliga mot gluten och det finns sällan några alternativ att välja mellan utan är oftast bara biskvier som går att beställa. Nere i södra Sverige finns det säkert glutenfria caféer eller caféer där det finns mer att välja på men här uppe i norr finns det nästan ingenting vilket känns trist.
 
Här är en del av det glutenfria bakverken som jag gjort: syltkakor, tårta och kanelbullar. 
 
Äggfria, sockerfria och rawfood fika hade jag också velat baka och servera. Jag vet inte om det finns någon speciell utbildning för att baka just glutenfritt men att få lära sig många grunder i bakning tror jag att man kan ha mycket nytta av på vägen oavsett. Jag har bakat en del glutenfritt hemma då min sambo blev allergisk mot gluten för snart 2 år sedan. 
 
Barnmorska känns som ett mer säkrare yrke att välja men ska jag bara ge upp min dröm?

1 1/2 års kontroll

Dagen innan vi åkte till hälsocentralen med örat, alltså torsdag 11/1 hade Maja fått tid för 1 1/2 års kontroll. Vi tyckte att det var spännande att se vad hon skulle väga och hur lång hon har blivit då det var 6 månader sen vi kollade upp det på 1 års kontrollen. Maja fick visa vad hon kunde, stapla klossar, hitta en gömd grej och rita. Vi berättade att Maja pratar för fullt och att hon till och med kan vissa två-ords meningar och då blev hon väldigt imponerad och överraskad. 
 
 
Hon vägde 9,3 kg och hade blivit 81 cm lång. På längden hade hon dragit iväg 6 cm på 6 månader och vikten ska vi hålla koll på så hon inte går ner i vikt utan håller sig på samma vikt alternativt går upp i vikt. 
Det kändes bra efter kontrollen och hon fick med sig något klistermärke och så tog vi såklart med teckningen som hon ritade.