Sammanfattning av Majas öra

En sammanfattning av Majas sjukhus vistelse. Hon lades på fredag kväll då dom konstaterade att hon hade mycket vax i örat och att dom ville undersöka mer eftersom att örat stod ut. Maja skulle behöva fasta eftersom att dom ville söva henne dagen därpå. Fredag natt var ganska jobbig, Maja vaknade till och från och var hungrig och gnällig då hon säkert hade ont i örat. Stackaren var så hungrig och törstig och hade inte ätit något sedan fredag eftermiddag.. 
 
 
På lördagen blev det först framåt lunch som vi skulle iväg med henne till operation, men innan gick vi iväg från rummet i omgångar och åt frukost för att Maja inte skulle behöva se och lockas av att vi kunde äta.
 
Lek på morgonen i sängen.
 
Jag följde med då hon skulle bli nedsövd, hon låg först i sängen hela vägen dit men sedan var hon i min famn och hade sin älsklings kossa med sig. Narkosläkarna hade förklarat hur fort det går för ett så litet barn att somna in men trots det blev jag chockad över hur snabbt det gick och dom hjälpte mig att lägga ner henne. Sen fick jag gå därifrån vilket kändes lite tungt men det som kändes bra var att dom sa att hon kommer inte hinna vakna innan ni är där så hon kommer inte märka att ni varit borta.  
 
 
Vi passade på att äta lunch och sedan gick vi till vårat rum på barnavdelningen och blev rätt så snabbt kallade till uppvaket där hon låg. Det var lite obehagligt att se våran Maja ligga i en sjukhussäng med andningsmask, så liten och skör. Vi turades om att hålla hennes hand och tillslut vaknade hon upp efter någon timme, skönt att få sova extra då natten inte varit så bra heller. 
 
Trött efter ingreppet och sen äntligen fick Maja i sig nyponsoppa. 
Hon fick näringsdropp eftersom att hon inte kunde få i sig någonting.
 
Vi var på rummet resten av dagen och tog det lugnt, Maja sov till och från och först vid 6 på kvällen så drack hon lite nyponsoppa som kom upp lika fort. Jag vet att man kan må illa och spy efter narkos så jag var inte oförberedd på att det kunde hända men det var jobbigt att se henne så skör. Till kvällen fick hon ner både nyponsoppa och macka så det kändes bra. 
 
Maja fick antibiotika intravenöst under vistelsen på sjukhuset och hon fick byta infart några gånger (foten, handen, armen) så hon fick sig en hel del nålstick. Så himla duktig hon var alla gånger och blev glad då hon fick välja någon leksak/klistermärke efteråt. 
 
Morgon mys i sängen söndag morgon.
 
Söndagen var Maja pigg och glad och hon orkade leka, det fanns en stor lekhörna på avdelningen som var jättefin där hon plockade och lekte med allt möjligt. Farmor och farfar kom på besök och då åt vi lunch tillsammans och under lunchen blev vi uppringd av avdelningen att läkaren fanns där för att berätta om gårdagen. Vi hade alltså inte fått höra av läkaren någonting efter operationen hur det gick och det kändes väldigt trist. Läkaren hade spräckt hål i trumhinnan för att få ut vätska och var som låg "bakom" örat. Det var en hel del var som hade kommit ut. Dom skulle behöva göra en till tömning så Maja skulle behöva bli nedsövd igen vilket skulle ske på måndag morgon. Mina föräldrar kom sedan på besök och vi gick ner för att fika tillsammans, där träffade vi även min faster. Det var kul med besök!
 
Går hand i hand med mormor till caféet. 
 
På måndag morgon fick vi rätt snabbt gå mot operation där hon skulle bli nedsövd, jag följde med igen och vi gjorde på samma sätt som sist, det var inte lika obehaligt denna gång hon somnade då jag hade varit med om det en gång tidigare. Jag hann gå tillbaka, äta frukost och sen just lägga mig på sängen innan vi blev kallade till uppvaket. Hon sov inte lika länge denna gång och läkaren kom och berättade hur det gick medan vi väntade på att Maja skulle vakna. Dom hade gjort samma som sist och tömt på vätska och nu kom det inte ut lika mycket som sist.
 
Måndagens lunch, väldigt god!
 
Hon orkade leka en hel del den dagen och vi var även ner till lekterapin, ett ställe att gå till för alla barn som är patienter. Väldigt fint med bollhav, massa leksaker, en liten hörna med läkarinstrument för barn, böcker, rita och måla och pippi figurer och ett hus som Maja uppskattade väldigt mycket. 
 
Bus och lek både förmiddag och eftermiddag på måndagen.
 
Vi hade fått veta att vi mest troligt skulle få åka hem på onsdagen. Tisdag morgon åt vi frukost och Maja var ivrig att få gå iväg och leka. Vi gick ner till lekterapin och Maja lekte, ritade och målade på gipsfigurer och även en del i bollhavet.
 
 
Dom ringde från avdelningen och sa att vi skulle gå till öra- näsa- och halsmottagning där vi skulle träffa en läkare som skulle kolla i Majas öron och bedömma hur det såg ut. Det hade läkt fint och läkaren tyckte inte att Maja skulle behöva genomgå någon mer operation utan att vi kunde åka hem och komma tillbaka på efterkontroll efter 1-2 månader. Vi åt lunch och packade sedan ihop oss och åkte hem.
 
Så lycklig över att äntligen vara hemma <3
 
Äntligen hemma efter 4 jobbiga och omtumlande nätter på sjukhuset.
 
Det var skönt att allt gick så bra och att dom inte behövde göra någon mer tömning eller något större ingrepp som hade resulterat i någon slags borrning bakom örat.. Det blev konstaterat att Maja hade mastoidit som är en väldigt ovanlig och svår öroninflammation som lägger sig på benet bakom örat. Varför man kan få mastoidit är på grund av obehandlad vanlig öroninflammation som man har gått för länge med och som sen kan sprida sig till benet bakom örat. Vi har verkligen funderat på om vi hade kunnat göra någonting tidigare men hon har inte gnällt någonting, förutom lite på natten vilket hon gjort förr. Hon har inte heller påvisat att hon hade ont någonstans eller rört sig vid öronen eller något liknande och därför har vi heller inte kollat upp öronen förens hennes högra öra började stå ut ovanligt mycket. Det känns så skönt att den perioden är över (12-16 januari) och att vi nu är och kommer vara mer vaksamma på hennes öron vid förkylning eller dylikt.
Usch vad jobbigt det är att se ens barn ha ont och inte kunna göra något åt det själv förutom att trösta och vara nära såklart <3

Kommentera här: